onsdag 19 augusti 2015

Birkaväska (Hedebyväska)

Som jag skrev tidigare så har jag snöat in på Birka. Jag har länge sneglat på de s.k. Hedebyväskorna, och när jag såg likadana väskbyglar från Birka så bestämde jag mig för att göra en. 

Här är väskfynden från Birka.

Jag valde den till höger som modell för min, men lade till några fler hål (som på den till vänster) för att kunna fästa den ordentligt.Väskbyglarna tillsågade och putsade, hålen borrade. Ändå väskan då?

Vi vet inte hur den har sett ut då byglarna är enda som hittats förutom att på en av byglarna från Hedeby fanns rester av ullgarn som byglarna troligtvist sytts fast med. Yller eller läder är de vanligaste materialen folk verkar göra dem i idag. Jag hittade en referens på en blogg när jag forskade om Birkaväskorna, men nu hittar jag den inte igen, där det stod något om att läder troligtvis var vanligast då dykarna som hittade byglarna också såg skymten av något läderliknande.

Jag valde att sy min i rådjursskin som jag fick av en vän med orders om att göra något trevligt av det. Pälsen sitter kvar och vänder inåt. Den råa skinnkanten kantades med tunnare läder och byglarna sydde jag fast med samma vaxade lintråd som resten av väskan är sydd med. Som axelrem har jag ett hampasnöre som jag hade här hemma redan tidigare.

En liten miss i mätningen resulterade i att väskan blev snudd på för smal. När jag sytt fast byglarna fick jag plötsligt inte ner handen längre utan jag fick sy om fästena längst ut med längre stygn så väskan kan öppnas mer. Jag kommer troligtvis att sätta in en extra skinnbit i kanten längre fram för att få den bredare, men det hinner jag inte före helgen då den ska användas nu. Den fungerar och det är väl huvudsaken ;)

Birkakjortel och birkaväska. Det kommer troligtvis att dyka upp fler birkasaker här så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar