måndag 29 december 2014

Ridkjol

Det här har inte med vikingatiden att göra, men jag tänkte visa det i alla fall. I somras sydde jag nämligen en ridkjol att ha över ridbyxorna när det är lite kallare väder. Egentligen använder jag den inte under vintern utan mest under höst och vår, men det var inte förrän i dagarna som jag fick med en fotograf så att jag kunde få bilder på hur den ser ut när jag sitter i sadeln.

Den är sydd i ett ganska tunt ylletyg, så den är varm och skön samtidigt som den inte blir för tung. Den består egentligen av två delar som går omlott mitt fram och mitt bak, vilket gör att man kan sitta ner i sadeln utan att det blir bökigt samtidigt som öppningarna inte märks när man står på marken. Den är tillräckligt kort för att inte släpa i marken och bli smutsig när man jobbar i stallet, men ändå tillräckligt lång för att hålla benen varma när man sitter i sadeln. Hästen var lite nyfiken på fladderverket första gången jag använde den, men efter att ha nosat på den brydde hon sig inte alls mera och jag är riktigt nöjd med hur den fungerar i ridningen.








Är någon intresserad av att göra något liknande så använde jag denhär beskrivningen när jag sydde min: http://youtu.be/Lh13_uUYG8I

söndag 28 december 2014

fredag 19 december 2014

Vikingatida båtutflykt

Sitter och lyssnar på regnet som smattrar mot rutorna och vill ha snö istället. För att muntra upp mig lite började jag gå genom foton från i somras och kom på att jag aldrig satte upp bilderna från vår båttur här.


Kaptenen kollar så allt är i skick.


Sen bar det iväg! Tavastehus slott skymtar så fint i bakgrunden.


Molnen började se hotfulla ut, och visst, ca en timme in i rodde öppnade sig skyarna. Vi blev våta. Mycket. I det här läget var vi väldigt tacksamma över yllemantlar.


Som tur var höll regnet inte i sig hela rodden, utan lagom till vår andra paus kom till och med solen fram. Där stod vi ångande och glada och åt vår medhavda matsäck med bröd, ost och äpplen.


Sedan den här rodden har vikingabåten fått mast och segel också, och vi hoppas få göra en liknande tur fast med seglet då nästa sommar.


5 timmar och 20 km efter start var vi framme vid vår övernattningsplats.



Lägret kom upp och det började skymma.




Äntligen varm mat! Vi kör ofta med vår klassiska "steup" när vi är ute och vikingar. En fin blandning av stew och soup. Hur rinnig den är varierar lite från gång till gång. Gott och mättande i alla fall!


Tidig väckning följande morgon, vi steg upp runt 5.. 2 timmar senare var lägret packat och vi hade fått i oss frukost så då var det bara att hoppa i båten och börja ro igen.


Tungt var det, och trötta var vi, men glada ändå! Vi var ju ute på äventyr!


Ja... Camera Ewok var med och dokumenterade.


Tillbaka där vi började! Vi rodde snabbare på tillbakavägen, tog bara lite på 4 timmar.
 Dags att anfalla slottet!



tisdag 4 november 2014

Särk - The Historical Sew Fortnightly

Bättre sent än aldrig heter det ju... Igår tog jag äntligen tag i särkprojektet som legat i mer än ett år och väntat på att bara bli ihopsytt.

Mars: Under it All 
Make the foundations of your outfit: the things that go under it to provide the right shape and support, and to protect your fancy outer garments from sweat and grime

Jag utgick från samma standardmönster som den blå linneklänningen: standardklänning

Alla bitar var tillklippta redan från förut.
Några timmar senare sitter den ihop. Jag har fuskat lite och sytt på maskin.

Men de synliga sömmarna sys för hand med vaxad lintråd.


 Ursäkta potatisbilderna.... För mörkt för att kunna fota något alla den här tiden på året. Deprimerande.. men men, ni får en uppfattning om hur den ser ut. Jag valde att göra ärmarna ganska vida för att kunna kavla upp dom på somrarna. Den tid på året när den här dräkten blir mest använd är det nästan alltid sisådär 30 graders värme, så det behövs.

Här med min hängselklänning över.



The Challenge: Under it all
Fabric: linen
Pattern: basic long tunic/dress pattern
Year: viking era
Notions: Wide sleeves to be able to roll them up.
How historically accurate is it? Basic pattern that works well for both viking era and medieval times. Not based on a specific find, but yes. I can wear it whithout shame. Some of the seems are done with machine, but the visible ones are made by hand with waxed linen thread.
Hours to complete: about 10
First worn: Not yet in public
Total cost: About 10 € for the fabric
_________________________________________________________________________________

Annars finns här en mycket bra sida om olika vikingatida särkar:  http://urd.priv.no/viking/serk.html



måndag 3 november 2014

Brickband och vikingakjortlar

Förra veckan vävde jag ett snabbt och enkelt brickband till en av mina gamla kjortlar. Mönstret kommer (som vanligt) från Omenaisia ja revonneniä, eller Applesies and Fox Noses. Den här gången mönster nr 1. Colourful small applesies. Det är baserat på ett fynd från Kaukola Kekomäki daterat till den karelska järnåldern.

Mitt band blev inte helt som mönstrets figurer, mina "äpplingar" blir lite utdragna och blir mer salmiaksformade än kvadratiska. Vad det beror på vet jag inte riktigt, om det kan ha att göra med att varpen är för spänd eller något annat? Mig gör det inget, jag blev nöjd med mönstret ändå.


Hittade annars en bra länk tidigare idag om olika vikingatida kjortlar. Bra principskisser på kjortlar från olika områden: http://www.tjurslakter.nl/viking%20tuniekenm.pdf

Själv använder jag i princip alltid birka-mönstret till grund för mina särkar och kjortlar. Det är enkelt att göra och sitter bra.

lördag 18 oktober 2014

Färgning med gurkmeja

Dags för nästa experiment! Dethär är kanske lite lite fusk då jag använde kryddburken jag hade hemma i skåpet, men det funkade bra.


Två härvor ullgarn på 50 g vardera. Betades med 50 g alun.


 En burk gurkmeja i "lagom" med vatten. Koka upp.


Håll färgbaded på 90 grader, låt härvorna ligga i i 1,5 h, rör om då och då.


Tadaa! Ursköljt och klart. Nu ska det bara torka.

fredag 17 oktober 2014

Växtfärgning med aronia - resultat

Såhär ser resultatet av gårdagens färgexperiment ut! Jag är riktigt nöjd med den första härvan (som var vit från början), den andra (mörkgråa) ändrade i princip inte färg alls. Färgen på den första är inte riktigt så lila som på bilden utan mer grålila, men jag gillar den faktiskt riktigt mycket. Kommer troligtvis att bli nålbundna strumpor av det senare i höst/vinter :)



Inte heller den här bilden gör färgen riktigt rättvis, den är aningen mörkare än såhär. Svårt att få fram på bild...

Ska försöka mig på att färga med gurkmeja också här i dagarna. Har äntligen lyckats komma över en tillräckligt stor gryta för växtfärgning, så det kommer säkert bli mer av sådana projekt nu i framtiden.

torsdag 16 oktober 2014

Växtfärgning med aronia

Slutade jobbet tidigt idag och bestämde mig för att ta itu med ett litet experiment jag tänkt på länge. Nämligen att växtfärga med aroniabär. Jag vet att bär i allmänhet ger dålig färg som inte håller bra, så jag hade inga höga förhoppningar alls. Jag såg det mest som en kul grej.


Först plockade jag runt ett kg bär, har ingen aning om hur många liter jag plockade direkt i grytan ^^


Vitt ullgarn.


Eftersom jag inte riktigt visste vad jag sysslade med så improviserade jag och tömde på "lagom" mycket vatten på bären och lät det koka ca 80 minuter.


I med det betade garnet.... Sedan fick de sjuda i ca 60 min. Rörde om försiktigt nu som då.


Efter ursköljning såg det ut såhär! Inte allt för illa!


 En till i annat ljus. Nu återstår bara att se hur det blir när det torkat. En härva med mörkgrått ullgarn ligger på efterbad, blir spännande att se hur den blir också! 

Edit: resultet


måndag 18 augusti 2014

Hämeen Keskiaikamarkkinat - Tavastlands Medeltidsmarknad 2014

Helgen som gick tillbringades återigen i vikingasällskap. Denhär gången i Tavastehus, med lägerliv, båtliv och två vikingauppvisningar. Här kommer en hel bildkavalkad.

Fredag kväll, lägret är uppe, vädret klarnar upp, livet känns helt okej.

Mitt och sköldsysterns två tält.


Fler tält, totalt hade vår förening 7 tält i lägret i år.

Tavastehus slott höjer sig över marknadsområdet.

En av våra medlemmar har byggt sin egen vikingabåt. (Gammal bild före mast och segel var på plats)


Självklart var vi ut på en tur. Igen vind så vi fick inte prova seglet, men årorna gick bra ;)

Hela fightergänget på tur runt marknaden före uppvisningen.

 Över 25 fighters i år. Samma båtbyggare har dragit igång sin egen grupp, som undergrupp till Faravidin Sudet, här nere i Tavastehus, så i år fick vi även en del deltagare från den gruppen.

Frejdis fick i år vara jarlens dotter. Hon attackerades på en jakttur av en rivaliserande vikingaklan ;)

Huskarlen kommer till undsättning.

Attackerarna

Jarlens sida






Efter mycket om och men vann vår sida! Bra väder, bra publik. Vi är nöjda :)

Lite shoppande blev det också, bl.a. lite blingbling från Historiska fynd (är det ett dåligt tecken när vissa försäljare börjar känna igen en för att man köper typ Allt av dem? ;) ) och en del pärlor till mitt vikingahalsband.