måndag 11 februari 2013

Birgittahätta

I helgen var jag hemma hos mina föräldrar, utan att ha med något handarbete. Efter ett tag började det klia i fingrarna, så jag gick upp och rotade i min mors tyglådor. Jag hittade en lämplig liten bit linne så jag började på med ett projekt jag länge tänkt börja med - en Birgittahätta. Efter att ha sökt runt lite på nätet hade jag ganska på klart hur jag skulle göra.
 Jag utgick från två rektanglar som jag kapade av ena hörnet på för att få en lagom rundning. Sedan fällde jag ner kanterna på den längsta sträckan och fäste ihop de två halvorna av hättan med två dubbla herringbone stitch så att det lämnade en glipa på ca 1,5 cm mellan halvorna. Jag lämnade dock ca 9 cm öppet längst ner.
Sedan drog jag ihop nederkanterna tills de mätte ca 3 cm. Slutligen sydde jag fast en kant runt framkanten och lät den övergå i en snodd som läggs runt huvudet för att hålla hätta på plats. På min hätta är själva snodden (utan kanten runt själva hättan medräknad) ca 115 cm.

Såhär blev den sen:

För ett första försök är jag rätt nöjd med hur den blev. Den sitter bra och är bekväm. Det största problemet är att glipan mellan de två halvorna. Uppe på huvudet ser det bra ut, men bak så hålls de inte riktigt isär.5 kommentarer:

 1. Superfint! Har varit sugen på att göra en birgittahätta själv ett tag, finns det möjlighet för dig att visa en närbild på själva rynkningen på sidorna? :)

  SvaraRadera
 2. Tackar :) Ska försöka ta en bättre bild och sätta upp :)

  SvaraRadera
 3. tjusigt!

  Jag gillar öglan på hättan, undrar dock hur bra det skulle funka emd mitt långa, tjocka och tunga hår att ha den sortens hätta på....

  SvaraRadera
 4. Tack!

  Tror det skulle funka riktigt bra. Fläta det i två flätor som du lägger omlott bak i nacken och fäster på sidorna av huvudet eller nån liknande frisyr. Håret kommer sen ligga fint i "påsen" som bildas bak på hättan. :)

  SvaraRadera
 5. Vet att detta inlägg är gammalt, men ville ändå säga att din beskrivning och dina bilder hjälpte oerhört mycket när jag själv skulle sy!

  SvaraRadera