söndag 1 februari 2015

Combatträning och dräkttankar

Nu efter jul har Faravidin Sudets träningar dragit igång ordentligt igen. Sitter här alldeles öm överallt, och det brukar vara tecken på att det var en bra träning föregående dag. Vi tränar ju blankvapen, men vintertid när vi mest tränar inomhus kör vi oftast med övningssvärd av trä. Bra då man behöver mindre utrustning och dessutom ett utmärkt tillfälle för nybörjare att börja lära sig teknikerna innan vi övergår till stål.

Mina övningskäppar burkar dock ha en tendens att gå sönder hela tiden, så för ett tag sedan tog jag och investerade i ett syntetiskt träningssvärd som förhoppningsvis ska hålla lite längre. Hittills är jag mycket nöjd med det i alla fall.

Mitt nya syntetiska träningssvärd
Lite lånade bilder av Jouni Hynninen från träningen igår.Våra nybörjare får tilsammans med våra veteraner lära sig hur en Double shield wall går till, ännu behövs lite övning innan den sitter helt. Men inte illa för ett första försök.

Likaså en Standing (double) shield wall
Det har varit lite dött här på bloggen på sistone, men det betyder inte att jag är overksam. Jag har en del mindre projekt jag gjort färdiga på sistone och samtidigt som jag satsar mer på nya träningsredskap och skyddsutrustning till slåssandet (vi håller på och lär oss nya tekniker och de som vill får så småningom börja köra mer åt full contact hållet men då krävs annan utrustning än den jag har idag) så funderar jag också mer på reenactment-delen av hobbyn.
Många av mina kläder är gamla och jag har länge velat göra nya. Ordentliga. Med efterforskning bakom och allt det. Få en enhetlig dräkt och inte byxor från ett ställe och tunikor från ett annat och en mössa från en annan del av världen.
Problemet med vikingatiden är ju att det inte finns så mycket att gå efter. Ett annat problem är att jag inte riktigt vet hurdan dräkt jag vill göra. Eftersom jag är från Finland borde jag kanske satsa på en sådan dräkt, samtidigt som det t.ex. finns rätt så välbevarade fynd från andra ställen som skulle vara lättare att återskapa. Ett alternativ jag funderat mycket på är Skjoldehamnsfyndet. Lyssnar man på vissa har man här en vikingatida kvinnordräkt, som dessutom består av kjortel och byxor istället för en klänning - något som behövs om man vill svinga svärd å sköld. Andra säger att fyndet är en man. Andra att det inte är en viking överhuvudtaget utan en same. Tål att tänkas på.

2 kommentarer:

  1. Skjoldehamns fyndet är ju omdaterat till 1100-tal vill jag minnas. Så oavsett om det är en same eller inte så lär det ju vara att tänja gränserna för vikingatiden lite väl eftersom man säger att den slutar runt 900-talet normalt sett.. Som att komma i 1800-tals kläder nu, man sticker ut rätt rejält då...

    SvaraRadera
  2. Det kan hända, hade för mig att den var till mitten av 1000-talet. Sen sägs ju vikingatiden sluta 1066 med slaget om Hastings, så det går ju in en bit på 1000-talet. Ändå har du helt rätt i din poäng vilket också är en anledning till att jag inte riktigt vet vilken dräkt jag skall satsa på. Som sagt, det är mycket att fundera på :)

    SvaraRadera