fredag 16 maj 2014

Lite nytt i vikingagarderoben

Så. Efter ett långt uppehåll kom plötsligt en tygbit jag länge haft längst ner i tyglådan fram. Byxor har jag alltid tyckt väldigt illa om att göra, dom blir aldrig riktigt bra, men nu kom jag på mig själv med att klippa ut ett mönster till ett par smalare "pös"byxor. Tygbiten var inte tillräckligt stor för att räcka till riktigt pösiga byxor, så det fick bli ett litet mellanting.

Mönstret tror jag kommer från LinaN på medeltiden.ifokus.se någon gång för länge sen, här är min version av det:

Här är bitarna urklippta och utlagda efter mönstret.
Sen var det i princip bara att nåla och sy ihop. Närbild nedan på veckningen i byxbenen, samma princip användes både för att dra ihop benen upptill vid midjan och ner under knäna.
Sen var det klart! Mörk bild, men kanske ni ser ändå :) Som bälte används ett brickband.


Testing testing. Njut av den vackert knutna rosetten och ignorera den råddiga sängen i bakgrunden ;)Jee, dom sitter ju t.o.m. rätt bra!


Tog sambon med mig och for ut en sväng för att känna in byxorna. Råkade ha lite combatgrejjer i bilen också, så vi passade på att fota dem lite också ;)


Nya gröna manteln, färdigdekorerade tunikan med drakbroderier och brickband och så mina sprillans nya byxor.


 Närbild på tunikan

3 kommentarer:

 1. Hej! Försöker sy ett par liknande byxor men hur kommer du fram till måtten på de olika delarna? Sen hänger jag inte riktigt med hur man skall sy ihop allt. Väldigt tacksam för all hjälp jag kan få.
  / förvirrad viking

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Man måste mäta och utgå ifrån sig själv, mönstret är bara en principskiss. Om jag börjar uppifrån:

  Mät din midja för att få veta längden på resåren. Gör den lite större, så byxorna går på sen och sätt ett rep av något slag i kanalen som bildas (biten är alltså dubbelvikt) så du kan dra åt den och få byxorna att hållas uppe.

  Hur vida pösdelarna är beror lite på hur pösiga du vill få byxorna. Jag hade inte så mycket tyg så mina blev rätt smala, gjorde ett par till åt sambon sen och dom bitarna är nästan en meter breda (dubbla). Längden ska vara från midjan och ner till strax nedanför knäna.

  Skrevbiten ska vara tillräckligt bred för att du ska kunna röra dig ordentligt, men gör man den för bred får man lätt lite blöj-effekt, jag tycker själv i efterhand att jag kunde gjort den smalare.

  De smala benbitarna ska var så de sitter rätt tajt runt benen och från knät och ner till foten. Du måste helt enkelt mäta och prova dig till fram.


  Enklast när du ska sy ihop är om du lägger ut bitarna enligt mönstret. Nåla först fast skrevbiten i pösdelarna och sy fast. Sy sen ihop benen på pösdelarna också så du får ett par shorts som ser skrattretande stora ut. Sy sen ihop de smala bendelarna så du får två tuber. Nu ska du bara sätta ihop "shortsen" med resåren och benen. Som du ser på bild tre får man vecka tyget på "shortsen" ordentligt för att bitarna ska passa ihop, midjemåttet på resåren och på shortsen är ju t.ex. helt olika ;)

  Fråga gärna om det är något mer du undrar över eller om något fortfarande är oklart! Ska försöka hjälpa så gott jag kan :)

  SvaraRadera
 3. Måste bara förtyliga, du klipper alltså ut bitarna i dubbelt tyg, men så att det bara blir en söm längs med benen : enligt samma princip som här: http://medeltiden.ifokus.se/articles/4d713c33b9cb4622440532f2-sy-ett-par-enkla-byxor?articles-1

  SvaraRadera