lördag 20 april 2013

Skjöldehamnsbyxor

För ett tag sedan köpte jag en bit ylle som jag genast tänkte skulle passa bra till ett par nya byxor. Sedan flyttade vi, och allt tyg hamnade i en låda in i en skrubb. Nu när vi har börjat känna oss inflyttade fick jag lust att ta itu med dom där byxorna.

Dom är gjorda med Sköldehamnsfynden som förlaga, precis som hättan jag gjort tidigare. En väldigt enkel konstruktion, enligt mönstret är det bara två bitar:


I den här länken: http://urd.priv.no/viking/bukser.html finns en ganska utförlig beskrivning av fyndet, och där nämns också en tredje bit som läggs i midjan för att få den högre. Den biten lade även jag till, och använde samtidigt den tygbiten för att göra en kanal för repet jag använder för att få byxorna att hållas upp.


Benen tillklippta, tygbandet i midjan saknas ännu.

Det intressanta med de här byxorna är att de är rikt dekorerade nertill. Låter kanske inte så konstigt, men saken är den att de bars med benlindor, vilket gör att dekorationerna inte syns. Hursomhelst, jag dekorerar också mina byxor!


Längst ner runt benen fanns på fyndet ett randigt band. Jag valde att testa en ny (för mig) teknik med kantvävning för att fästa bandet samtidigt som jag vävde det. 4 par brickor användes. 
Bilden förklarar väl rätt bra hur kantvävning går till, men här finns annars en bra förklaring.

På fyndet finns även rester av broderier som löper längs sömmen på utsidan av benen, dem har jag ännu inte hunnit med, men det är på kommande!

Byxorna så som de ser ut nu.

 Dekorationerna på byxbenen. Ännu ska fler broderier på plats.

2 kommentarer:

  1. Supersnyggt! Min kompis Richard har gjort Sköldehamnsbyxor och kollat mycket på brodyren och väven. Vet inte om du kommer in på facebook, men här är hans fotoalbum! https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152186742030015.914171.656845014&type=3

    SvaraRadera
  2. Tack och tack för länken! Underbara bilder och vilket hantverk!

    SvaraRadera