torsdag 23 juli 2015

Bazubands - armskydd i läder

Fick äntligen klart ett projekt jag tänkt på väldigt länge, ordentliga armskydd till blankvapenstriderna. Jag har haft läderarmskydd tidigare, men i för tunt läder och så har de inte skyddad armbågen något. Dessa nya är tillverkade av i 6 mm sulläder, tjockt och hårt så det räcker!

Skära skära skära. Icke kul med händerna fulla av blåsor.
Jag tillverkade en mall i papper först, utgick från mina gamla armskydd och lade till "öronen" som bildar armbågen. Det tog ett tag att få till den rätta formen, och jag tror säkert det går att få bättre, men för ett första försök är jag nöjd.


Tjockt? Tjockt. 
 Nä jag har inte skurit mig, detta var precis efter båtturen jag skrev om tidigare så jag hade en del blåsor i händerna. Rätt tillfälle att börja jobba med läder ;)


 För tjockt och hårt läder för att kunna använda en håltång, men med rätt verktyg gick det bra. Här har jag just återupptagit projektet efter en liten paus i jakt på hålpipa i rätt dimension.


Armbågen ihopmonterad med tjock läderrem. Det blev riktigt bra! Sen var det bara att fortsätta och ta upp hål för remmarna. Och så dog telefonen förståss..


Här är nu båda skydden nästan klara. Remmar sydda och fastnitade med kopparnitar. Nu ska dom bara betsas. Det är väl sånt här man ska använda köksbordet till?!


Några omgångar med narvsvärta senare ser dom ut såhär! 

Jag har provat dom men inte använt dom ännu, men dom verkar fungera bra och hållas på plats samtidigt som jag fortfarande har rörlighet i handlederna. Något att ha mellan kanten och huden kommer att behövas, har funderat på päls av något slag, för skavsår kommer det att bli av den hårda kanten. 


Hur är det då med HK-graden på dylika rustningsplagg? Man ser dem, och även enklare underarmsskydd på mängder med reenactare och vikingafighters. Svaret är inte så värst. Bazubands är en senare typ av rustning, men det ger bra skydd och fungerar bra i strid. Dessa är av min egen design och enligt vad jag tyckte skulle se bäst ut. 
Vill man läsa mer om arm- och benskydd som skulle fungera för vikingatid kan jag rekommendera den här sidan: http://members.ozemail.com.au/~chrisandpeter/limb_defences/limb_defences.htm
Här finns bra bilder från fynd och beskrivningar från östliga manualer samt en kort sammanfattning på vad som kan räknas som HK skydd. Bazubands kommer sist, som nummer 4, på den listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar