onsdag 29 januari 2014

Historical sew fortnightly #1 Make do and mend: Herjolfsnesklänning

Nåja, med några få dagar till godo hann jag med denhär utmaningen. Klänningen är baserad på Herfoljsnesfynd no. 38 och är en av de första medeltidsklänningar jag sydde. Alla är vi barn i början och även om jag älskar den så innehöll den många fel.


Här är den innan jag gjorde något åt den. Ful t-skjortehalsringning, för vida ärmar och för vid i överdelen.


Överdelen togs in, ärmarna förminskades och så kantvävde jag dem. Halsringningen gjordes om helt. Dessutom satte jag till de fickor, eller slitsar, som mönstret visar men som inte funnits där förut.


Färdigt resultat. Det finns fortfarande en hel del som inte stämmer med den, men bättreär den i alla fall!

The Challenge: #1 Make do and mend
Fabrick: red wool
Pattern: Based on Herjolfsnes no.38, with some differences.
Year: 14th century
Notions: Wool yarn in the same colour as the dress
How historically accurate is it? Well. It's based on the pattern of a grave found, but since it was my first attempt there are still some things that are wrong with it. The sleeves are wrong e.g. It is also mostly sewn on machine and only partly by hand. 
Hours to complete: about 7
First worn: Medieval feast with the Rohan knights in Kimito
Total cost: About 20 € for the fabric


tisdag 14 januari 2014

The Historical Sew Fortnightly

Jag har sett denna utmaning på en del bloggar nu, och bestämt mig för att vara med sådär oofficiellt. Flera av utmaningarna passade in på projekt jag redan börjat med men som bara ligger och skräpar, så även om jag inte är med "på riktigt" så kan det ändå ge lite extra inspiration och fram för allt motivation! Jag ska försöka göra 12 av utmaningarna, en i månaden.



Jan: Make Do & Mend
Let’s start of the year with a clean slate, and with a bit of a tidy up. Use this challenge as an opportunity to get your historical wardrobe in order by fixing any little bits that have worn out and gone wrong. Alternatively, you could focus on the historical precedent of making-do by re-making something into a historical garments, whether it be a bodice from a worn-out skirt, a chemise from old sheets, a bosom-friend from an old cardigan, or a new historical hat from an old modern one etc. Finally, you could just those people who had to make-do by making something for a historical character who would have scrimped and saved and re-made and mended until the fabric entirely fell apart.

Feb: Pink 
Make something pink!

Mars: Under it All 
Make the foundations of your outfit: the things that go under it to provide the right shape and support, and to protect your fancy outer garments from sweat and grime

April: Tops & Toes
Create an accessory that goes on your head, or on your feet.

Maj: UFOs & PHDs
Use this opportunity to finish off something that’s never quite gotten done, or stalled halfway through.

Juni: Art
Make your own masterpiece based on a work of art.

Juli: Under $10
Whip up a fabulous item for under $10 (we’ll use US$ as the de-facto standard) 

Aug: The Great Outdoors
Get out into the weather and dirt with an item for outdoor pursuits.

Sept: Yellow
Embrace the sunny side with something in any shade of yellow.

Okt: HSF Inspiration
One of the best things about the HSF is seeing what everyone else creates, and using it to spark your own creativity. Be inspired by one of the challengers item from HSF ’13 or HSF challenges 1-18 to make your own fabulous item.

Nov: Alternative Universe
Create a garment from an alternative universe: fantasy, steampunk, dieselpunk, etc. Your item can be perfectly historically accurate within our own universe as well.

Dec: Modern History
Make something historical or historically inspired that is wearable in an everyday context.

Så ser min lista ut, och jag hoppas jag ska kunna kryssa av en punkt varje månad! Nu i januari har det blivit dags att ändra om min Herjolfsnesklänning lite granna. Den ska bli lite tightare, både runt kroppen och armarna och så ska den få "fickor" och så ska halslinningen och ärmarna fållas om.


söndag 12 januari 2014

Benlindor och en väska

Har här i dagarna småpysslat lite med några mindre projekt. Beställde för ett tag sedan nya benlindor och nu har jag äntligen sytt fast mina benlindekrokar på dem. Benlindorna är ett par billiga fabrikstillverkade saker bara, men helt okej ändå. Man hittar dem på Wulflunds nätshop för en billig peng.
Krokarna är köpta av ett par ester på någon av fjolårets marknader. De var på varenda tillställning jag var på, och deras priser var så låga att man bara var tvungen att köpa nånting. I slutet av sommaren förbannade vi deras närvaro, men vad hjälpte det, våra plånböcker blev bara tunnare och tunnare varje gång vi såg dom i alla fall!


Det andra projektet är en pilgrimsväska som jag började med någon gång för länge sen. Något gick inte riktigt som jag tänkt och väskan har legat halvfärdig i min tyglåda sedan dess. Hittade den i förrgår och tänkte att jag nog kanske kunde rädda den i alla fall. Såhär blev resultatet:


Sydd i ljus ylle, fodrat med linnetyg och tofsar i växtfärgat ullgarn. Nedan en principskiss på hur jag gjorde. Jag valde att göra ett rektangulärt lock, men på de flesta bilder man ser av sådana här väskor har de mer "kuverformade" lock, alltså smalare på mitten.



onsdag 1 januari 2014

God jul och gott nytt år!

Här har inte hänt mycket på sistone, men jag får väl skylla på att jag spenderat de senaste två månaderna på en hästgård i Irland så jag har inte haft mycket tid över för historiskt återskapande. Nu pysslas det dock för fullt med diverse små projekt som kommer att dyka upp här så småningom.

Tillsvidare får jag väl bara önska er en god fortsättning på det nya året, och så tänkte jag bjuda på en bild av mig och fästmannen. Konstnären är min vän och tränare, Egil Väkevä.